Kako pokrenuti biznis posle poplave?

Dok ste nestrpljivi da što pre pokrenete i vratite svoj biznis na noge bilo bi dobro da razmotrite sledećih nekoliko poteza koji vam mogu podići šanse za uspešan oporavak.

Pre svega, nadam se da ste po povratku na vašu poslovnu lokaciju koja je (možda) bila potopljena sve detaljno fotografisali i popisali u zatečenom stanju t.j. pre nego što ste pristupili otklanjanju posledica. Ovo će vam trebati prvo radi vas samih da bi znali šta ste i koliko izgubili, drugo za naplatu osiguranja, ako ga imate i treće radi prosleđivanja lokalnoj samoupravi od koje ćete verovatno zatražiti pomoć.

Dok ponovo izgrađujete poslovanje trebali bi da imate u vidu sledeće:

 • Mogućnost da je deo vaših objekata, opreme, mašina i zaliha oštećen ili uništen,
 • Mogućnost da su domovi nekih od vaših zaposlenih uništeni ili oštećeni,
 • Vaši redovni dobavljači ne mogu da stignu do vas ili su i sami pretrpeli štetu te prekinuli poslovanje,
 • Vaše mušterije su se preorijentisale na druge izvore snabdevanja tokom vašeg odsustvovanja sa tržišta.

Što bolje razumevanje kako je sve i na koji način vaš biznis poljuljan ovom prirodnom katastrofom pomoći će vam da donesete pravu odluku o aktivnostima koje će vas što pre vratiti u normalno poslovanje.

Osnovno je da procenite da li je, za koje vreme i uz koji trošak moguće osposobiti postojeću lokaciju za obavljanje poslovne delatnosti ili treba razmotriti novu lokaciju (koja može biti samo privremena). Obavezno razmotrite da li će doći do trajnijeg/stalnog preseljenja vaših dosadašnjih mušterija izvan operativnog domašaja postojeće lokacije. Primer je bakalnica koja je pre poplave opsluživala naselje koje je sada ozbiljno oštećeno klizištem i pitanje je kada će se stanovništvo vratiti.

Druga važna stvar je da što pre spasete, ako je moguće, što više podataka o prethodnom poslovanju – svim poslovnim procesima, mušterijama, snabdevačima, dugovima i potraživanjima. Neuspeh u tome bi vam znatno otežao povratak na tržište.

 

OBNOVITE i OSPOSOBITE VAŠ POSLOVNI PROSTOR

Kao što sam već napisao, vaše zgrade, prostorije, oprema, mašine i zalihe su možda pretrpeli manju ili veću štetu. Tokom rasčišćavanja se nešto moglo spasti, a nešto ne. Ovo što je ostalo stavite na sigurno dok se bavite pripremnim aktivnostima. Nešto od opreme i mašina možda možete popraviti, a nešto ćete nabaviti polovno ili iznajmiti.

Fizičko stanje vašeg poslovnog prostora će odrediti koliko brzo možete da se vratite poslovanju. Ako nema strukturnih oštećenja, a i prilaz funkcioniše tako da mušterije, snabdevači i zaposleni mogu sigurno boraviti kod vas, nema prepreka da se posle čišćenja i dezinfekcije ponovo ne pokrene biznis. Možda ne baš punim kapacitetom, ali barem sa skraćenim radnim vremenom i/ili smanjenom ponudom roba i usluga. Alternativa je prelazak na privremenu lokaciju za šta se možete obratiti za pomoć lokalnoj samoupravi i svojim poslovnim partnerima jer je svima u interesu da se vaš biznis što pre “zavrti”.

 

OBNOVITE KNJIGOVODSTVO i OSTALE POSLOVNE INFORMACIJE

Posle povratka u svoje poslovne prostorije proverite šta je oštećeno od papirne dokumentacije i šta može da se spase. Zatražite od uprave prihoda, dobavljača i mušterija kopije dokumenata koji vam nedostaju ili su nepopravljivo oštećeni. Takođe startujte vaše kompjutere i probajte da “uđete” na tvrdi disk gde ste čuvali informacije. Oni koji su redovno pravili back-up kopije možda neće imati problema, osim ako im se i disk sa kopijama pokvasio. Najbolje je ako ste sačuvali kopije u “oblaku”. Ako ste nažalost sve čuvali isključivo na vašem tvrdom disku i sada ne možete “ući” u njega ni to nije nepopravljivo. Postoje stručnjaci koji mogu da vam spasu ove informacije. Najlakše ih je naći preko Interneta.

Veoma je važno da spasete što više informacija da bi precizno rekonstruisali stanje vaše firme pre poplave. Obratite se vašem knjigovođi i/ili finansijskom savetniku da vam pomogne u tome.

 

POSLOVNI BILANSI i TOKOVI NOVCA

Važno je uraditi bilans uspeha poslovanja od početka godine do prekida poslovanja usled nepogode. Ovo će vam dati ideju o tome kako ste poslovali i gde ste stajali u trenutku nepogode. Sledeće što ćete uraditi je blic bilans stanja u ovom trenutku – sredstva u banci, gotovina, dugovi, potraživanja, material, gotovi proizvodi i nezavršena proizvodnja koji su spašeni. Uporedite to sa krajem prethodne godine radi kontrole, a i da dobijete osećaj koliko ste oštećeni. Posebno obratite pažnju na dužnike i da li među njima ima pogođenih katastrofom – pitanje je da li će vam oni i kada platiti.

Sa svim ovim informacijama analizirajte, uz pomoć stručnjaka, svoju trenutnu poziciju i procenite da li je moguće pokrenuti biznis iz sopstvenih sredstava ili će vam trebati finansijska pomoć. Raspitajte se u lokalnoj samoupravi, nevladinim organizacijama i svojoj banci koje su vam opcije na raspolaganju te razmotrite više scenarija.

 

VAŠI ZAPOSLENI

Ako vaši zaposleni žive i rade u istoj oblasti koja je pogođena poplavom i njihovi domovi su možda pretrpeli štetu što takođe zahteva njihovu pažnju. Neki od njih će tražiti da se vrate na posao što je pre moguće dok će drugi tražiti specijalno odsustvo da poprave svoje domove i posede. Razmotrite sledeće:

 • Na koji način je svaki pojedini zaposleni oštećen poplavom i da li ima načina da mu vi pomognete da se oporavi?
 • Koliko zaposlenih su vam na raspolaganju za posao čišćenja od poplava i opravki, a koliko ih je potrebno? Da li su vam svi potrebni u ovom trenutku ili samo deo njih da rasčišćava i osposobljava, a ostali će da im se pridruže kada se pokrene normalna poslovna aktivnost?
 • Da li ima zaposlenih koji se možda neće vratiti na posao iz bilo kog razloga?

Proučite radne ugovore koje ste potpisali sa zaposlenima pa se konsultujte sa pravnim stručnjacima u toj oblasti da bi vam objasnili raspoložive opcije.

Poplava je možda ugrozila standarde sigurnosti i zaštite na radu u vašim radnim prostorijama ali, ne zaboravite da ste vi odgovorni za to da obezbedite sigurno i zdravo radno mesto bez obzira na sve!

Prirodna nepogoda je uzdrmala sve – kako vas i vašu porodicu tako i zaposlene i njihove porodice. Očekujte da su svi uzbuđeni i zabrinuti za svoju budućnost, a mnogi i za golu egzistenciju. Imajte strpljenja i razumevanja u komunikaciji i obavezno pitajte svakog posebno za pretrpljene gubitke i to kako im možete pomoći. Iznad svega, redovno ih obaveštavajte o svim novostima u vezi vašeg biznisa što je ono što ih najviše zanima u ovom trenutku. Učinite sve da im podignete moral (kao i svoj) što će olakšati i ubrzati obnovu.

 

KOMUNIKACIJE

Bez obzira na to da li odmah otvarate biznis za poslovanje ili vam je potreban period obnove pre nego što budete spremni za to morate od samog početka informisati svoje mušterije, snabdevače i menadžera u vašoj banci o svojim potezima i planovima. Ostvarivanje redovne komunikacije sa svima njima je kritično za uspešno započinjanje normalnog poslovanja.

 

KOMUNICIRAJTE SA SVOJIM MUŠTERIJAMA

Kao prvo, saznajte ko je od vaših mušterija takođe pretrpeo štetu i da li i kako možete da im pomognete. Posao će vam biti mnogo lakši ako ste pre katastrofe već izgradili bazu podataka o svojim mušterijama pa sada, bez problema, možete kontaktirati jednog po jednog i obavestiti ih, između ostalog, o sledećem:

 • Kada planirate da ponovo otvorite biznis,
 • Sa koje lokacije sada poslujete,
 • Kada ćete moći da prihvatite nove narudžbe,
 • Kada ćete početi sa novim isporukama.

Što više informacija date starim mušterijama, veće su šanse da vam se ubrzo svi vrate.

Ako je većina vaših mušterija takođe sa područja pogođenih poplavom verovatno bi trebalo da korigujete svoju strategiju marketinga. Imajte na umu da strategija marketinga nije isto što i strategija oglašavanja već je to prvenstveno odluka o tome koje proizvode i usluge i po kojim cenama i kome i kako ćete ponuditi. Ovo sada može da se razlikuje od onoga što ste radili pre poplave, a zavisiće između ostalog od promena u potrebama i kupovnoj moći vaših starih pa i novih mušterija kojima ćete se sada obratiti. U nekim slučajevima, a u zavisnosti šta vaš biznis nudi, potražnja za vašim proizvodima može i da se uveća tokom perioda obnove, a u nekim drugim vaši proizvodi mogu sada biti smatrani za luksuz. Zato i morate razmotriti sve mogućnosti kao što su izmene u asortimanu, cenama pa i ciljnim grupama mušterija. U svakom slučaju, a pre nego što donesete ove izuzetno važne odluke, biće potrebno da sami ili uz pomoć stručnjaka uradite marketinšku analizu vaših starih tržišta i to sada – posle poplave – kao i procenu (scenario) razvoja istih u bliskoj i daljoj budućnosti. Obratite posebnu pažnju na konkurente – slične biznise. Šta se njima dogodilo? Da li svi ponovo posluju? Da li je njihova ponuda ista kao i pre poplave?

 

KOMUNICIRAJTE SA SNABDEVAČIMA i DISTRIBUTERIMA

Prioritet je da što pre razgovarate sa svojim snabdevačima i distributerima i saznate da li je neko od njih bio pogođen poplavama i ima li zastoja ili problema u poslovanju to jest u isporukama. Takođe ih obavestite kada i sami planirate da pokrenete poslovanje.

Uverite se da vaši stari dobavljači još uvek mogu da vas snabdeju svom potrebnom robom. Možda ćete morati da za neke artikle potražite nove snabdevače ili da, u najmanju ruku, ostvarite komunikaciju sa alternativnim dobavljačima. Verovatno je najbolje da ključne dobavljače lično posetite i uverite se sami u njihove trenutne mogućnosti.

 

KOMUNICIRAJTE SA POVERIOCIMA

Ako vas i najmanje brine kako ćete sada servisirati i otplatiti svoje dugove morate otvoreno i što pre porazgovarati sa svim poveriocima. Mnogi od njih će vam ponuditi neku formu fleksibilnosti. Ako ne, sami tražite nešto od sledećeg:

 • Dobavljači vam mogu produžiti rok plaćanja starih dugova, a takođe i za novu isporuku – naročito u slučaju prvog punjenja robom ako je stara oštećena.
 • Možda ćete morati da poništite ili odgodite preuzimanje nekih ranije plasiranih porudžbina. Dobavljač ne bi smeo da vas penalizuje za to.
 • Distributeri se takođe mogu prilagoditi vašim novim isporukama.
 • Banka vam može odgoditi otplatu kredita, a uz pomoć države možda dobijete i beskamatnu odgodu na neko vreme ili vam barem umanje sadašnju kamatu.

Da bi ste ostvarili neke od gornjih povlastica bilo bi dobro da se organizujete zajedno sa ostalim biznisima koji su pretrpeli štetu od poplava i zajednički nastupite u pregovorima.

 

RESTRUKTURIRAJTE SVOJ BIZNIS

Pošto ste pokrenuli biznis veoma je važno da analizirate vaše poslovanje pre katastrofe. Možda pronađete načine da budete efikasniji i uštedite u nekim procesima. Svako poboljšanje čini vaš biznis otpornijim u budućnosti.

Ako ste uspeli da spasete stare baze podataka analizirajte svoj lanac snabdevanja i potražite skrivene a nepotrebne troškove. Analizirajte sadašnje dobavljače i svoju nabavnu praksu. Biće vam potrebne do-u-detalja precizne informacije o vremenima isporuke, kvalitetu, troškovima dizajna, nabavke i servisnoj istoriji robe koju kupujete. Možda ćete otkriti da su postojeći dobavljači itekako spremni da ponovo pregovaraju o cenama u trenutku kad ih malo pritisnete tj. pokažete da imate više opcija.

Prostudirajte jezgro svog proizvodnog procesa i smanjite zalihe putem detaljne kontrole nad proizvodnjom i nabavkama. Obično se pronađe previše nezavršene proizvodnje u fabričkoj hali kao rezultat lošeg planiranja. Postavite nove proizvodne norme i motivišite zaposlene za nova radna dostignuća. Ako već nemate formalni sistem kontrole upravljanja proizvodnim kadrovima onda je krajnje vreme da to i uvedete.

Bez obzira da li ste ili niste do sada imali polisu osiguranja vreme je da, uz pomoć stručnjaka, razmotrite sadašnji nivo rizika i raspoložive opcije osiguranja.

Verovatno će vam biti potrebna pomoć banke za finansiranje obnove i ponovnog razvoja. Banka će vam sigurno zatražiti novi biznis plan pa je bolje da unapred pristupite izradi istog. Prvo morate analizirati vašu sadašnju stratešku poziciju na tržištu – koje su šanse, a koje pretnje, a posebno jake i slabe strane biznisa. Novi biznis plan mora da uključi period obnove biznisa i sve ključne aktivnosti vezane za to.

Najvažnija stvar za obnovu vašeg biznisa je vasa nepokolebljiva volja! Uz malo sreće i pre svega uz pomoć porodice, prijatelja i poslovnih partnera sigurno ćete uspeti.

Advertisements

One response to this post.

 1. A good many valelbaus you’ve given me.

  Odgovor

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: